5 juli 2023

Spookfacturen zijn bedoeld om ondernemers op te lichten. Wees voorzichtig en betaal geen vorderingen waarvan je de herkomst niet kent. Je kent ze wel, facturen voor geplaatste advertenties waar je niets van weet. Die ga je natuurlijk niet betalen! Hoe herken je spookfacturen?

Onterechte vorderingen zijn vaak bedragen die wel de moeite waard zijn voor de oplichters, maar niet hoog genoeg zijn voor veel gedoe. Bijvoorbeeld een factuur van iets boven de 50 euro. Als je betaalt, ben je er vanaf, maar betalen als het niet terecht is, voelt niet goed. Dit worden spookfacturen of nepfacturen genoemd. Ze betalen is een mooie opsteker voor de oplichters. Niet doen dus.

Kun je een spookfactuur herkennen?

Nee, vaak niet. Soms kun je op afstand al zien dat het amateuristische neppers zijn, maar daar kun je niet op vertrouwen. Je kunt het beste uitzoeken waar de factuur betrekking op heeft. Laat het bedrijf achter de factuur ook maar aantonen dat jij bijvoorbeeld opdracht hebt gegeven om een advertentie te plaatsen. Dat kunnen ze vaak niet, dus hoef je de factuur ook niet te betalen.

Een betaling kan ook het begin zijn van nog meer ellende

Een andere truc is het sturen van een aanbieding, maar het lijkt op een vordering of een incasso. Na het overmaken van het in de aanbieding genoemde bedrag heb je de aanbieding geaccepteerd. Er zullen daarna meerdere incasso’s volgen. Mag dat zomaar? Nee, maar kom er maar eens weer vanaf. En nog moeilijker, krijg je geld maar weer terug.

Te hoge incassokosten

Ook bij terechte vorderingen moet je opletten. Te hoge incassokosten vragen, is ook een manier om jou geld afhandig te maken. Een brief met een vordering van een incassobureau maakt vaak angstig, maar zomaar klakkeloos betalen, moet je niet aan beginnen. De meeste incassobureaus rekenen eerlijke incassokosten, maar dat doen ze zeker niet allemaal. De toezichthouder ACM roept Nederlanders op om incassokosten goed te controleren. Deze tip geldt uiteraard ook voor bedrijven. Neem de tijd ervoor. Met een investering van een paar minuten kun je tientallen euro’s aan incassokosten besparen.

Een goed gestructureerde boekhouding is de oplossing

Veel ondernemers weten vaak niet of een vordering terecht is of niet. Dit komt doordat ondernemers teveel leunen op de boekhouder of de accountant. Door de boekhouding goed op orde te hebben, kun je beter achterhalen of vorderingen terecht zijn of niet. Helaas nemen ondernemers vaak niet de tijd om zich in de boekhouding te verdiepen. Ook ligt het voor veel ondernemers ver van hun eigen interesse af. De boekhouding wordt niet voor niets uitbesteed.